Vi har d. 3 februar 2005 modtaget flg. pressemeddelelse
Ny øl fyldt med historie
"H. C. Andersen 1805" fra Albani er udnævnt til den officielle øl i anledning af
eventyrdigterens 200-års fødselsdag. Øllen er specialbrygget, og brygmesteren har tilstræbt
netop den Albani-Øl-smag, som eventyrdigteren selv roste i høje vendinger.
H. C. Andersens smag passer til nutiden
Da H. C. Andersen blev født i 1805 i Odense, var der endnu ikke kommet pilsnerøl til Danmark.
Dengang drak man mørkt og overgæret øl med en røget smag. For de fleste vil dette øl nærmest
være udrikkeligt i dag. Først da H. C. Andersen var en velvoksen mand på 54 år, åbnede
Albani Bryggeriet i hans gamle fødeby. Her bryggede man i starten stadig på de gamle malttyper,
men man udviklede hurtigt nye smagssammensætninger, der gav øllen en anderledes frisk smag.
En smag, som H. C. Andersen roste i højstemte vendinger i et brev til sin veninde,
Fru Melchior i 1874: "Vi faaer herude paa Bregentved "Albani-Øl" Grevinden og jeg drikker det,
og jeg kan ikke noksaa rose dette øl, det er ikke saa stærkt som den Porter Frøken Anna
drikker, har ikke den Spiritussmag der er ved bayersk Øl, det er lædskende, velsmagende og
kraftigt."
Albani H. C. Andersen 1805 er officiel øl for 200-års fejringen af den verdensberømte, fynskfødte forfatter. |
H. C. Andersens smag passer til nutiden
Det er netop denne smag, som Albanis 200-års fødselsdagsøl til H. C. Andersen, har fundet frem af
gemmerne. En mørk øl, baseret på karamelmalt, Münchnermalt, mørk malt samt den nye pilsnermalt, der
senere skulle blive den foretrukne. Men tiderne skifter og i dag er smagen for gammeldags øl
vendt tilbage. Specialbrygget øl er ligefrem blevet trendy. Hemmeligheden ligger ikke i ingredienserne, men i selve smagssammensætningen, som Albanis brygmester
Hans Chr. Nielsen har udviklet og forfinet igennem lang tid, før han endelig selv er blevet tilfreds
og stolt over resultatet. Øllen er længere undervejs end de fleste øl. Hvor længe?
- En H. C. Andersen øl tager den tid, den skal tage, lyder brygmesterens hemmelighedsfulde svar.
Billedet er bare en reklame, men det er ganske vist, at H. C. Andersen selv satte stor pris på Albanis øl. |
Perfekt til gastronomiske oplevelser
Smagen af en Albani H. C. Andersen 1805 er behagelig blød, men samtidig fyldig. Øllen har
en god balance imellem bitterhed og sødme, med et strejf af karamel. "Læskende, velsmagende og
kraftigt". Med sin mørke og fyldige karakter er H. C. Andersen 1805 en udpræget nydeøl. Den er
god til bøffer, gryderetter og kraftige oste. Og den er ideel til madlavning som alternativ til
en kraftig rødvin.
Brygmester H. C. Nielsen kontrollerer, at den nye H. C. Andersen-øl har den helt korrekte smagssammensætning og farvenuance. |
Støtte til HCA-abc fonden
Som et led i fejringen af H. C. Andersen 2005 har Bikubenfonden oprettet HCA-abc Fonden,
der arbejder for bekæmpelse af analfabetisme blandt verdens fattigste. Albani støtter HCA-abc
Fonden gennem salget og regner med at kunne donere 150.000 kroner til fonden i 2005.
"H. C. Andersen 1805" bliver lanceret i handlen den 2. februar. Det er dog langt fra første gang,
at Albani fejrer bysbarnet H. C. Andersen. Hvert år på digterens fødselsdag får klasse 3-øllen
"H. C. Andersen Eventyr" en ny etiket. Og det var også Albani, der bryggede en særlig fødselsdagsøl,
da H. C. Andersens 150-års dag blev fejret i 1955.
Brevet fra 1874, hvor H. C. Andersen i højstemte vendinger roser Albanis øl over for sin veninde Fru Melchior. |
|