Esbjerg Bryghus 

Esbjerg Bryghus

Aktieselskabet Esbjerg Bayersk & Hvidtølsbryggeri blev grundlagt i den hurtigt voksende vestjyske havneby i 1895 af en kreds af kendte Esbjerg-borgere.

Bygningen på hjørnet af Spangsbjerggade og Nørregade blev opført specielt med henblik på bayerskøl produktion efter en temmelig stor målestok, og der var da også god afsætning af bryggeriets produkter de første år.

Men allerede ca. 10 år efter begyndte de første vanskeligheder, kvaliteten af produkterne faldt og Esbjergenserne svigtede det lokale øl. I 1917 måtte man opgive øllet og bryggeriet blev nedlagt, kun en tilsluttet mineralvandsfabik fortsatte nogle år efter.

I 1904-05 gjorde bryggeridirektør Fischer imidlertid Esbjerg Bryghus kendt over det ganske land. Direktør Fischer var en særdeles stejl og gammeldags arbejdsleder, der anså de nydannede fagforeninger for et unødvendigt onde, og under overenskomstforhandlingerne med bryggeriarbejdernes fagforening i 1904 hånede han de bryggerier, der var stemt for at gå ind på forbundets krav.

Fischer fik sin vilje, der blev intet forlig, og en landsdækkende konflikt syntes næsten uundgåelig. Resultatet blev dog, at da fagforeningen havde truet med strejke mod alle landets bryggerier, blev Fischer bange og rejste selv til København for at få Bryggeriforeningen til at gå ind for overenskomstforslaget. Han blev således den første der bøjede sig for kravene fra bryggeriarbejderne.

Direktør Fischer lå for øvrigt ofte i strid med fagforeningen. I 1903 var der således en strejke på Esbjerg Bryghus. Den foregik på den måde at arbejderne forlod bryggeriet en eftermiddag, da de ikke kunne få deres lønkrav igennem. De benyttede ”fridagen” til en udflugt til Fanø, og da de kom tilbage havde Fischer bøjet sig, så arbejdet planmæssigt kunne genoptages dagen efter.

Efter at brygningen var ophørt i 1917 fortsatte Esbjerg Bryghus med at fremstille sodavand i nogle, men i 1928 blev samtlige maskiner flyttet fil Viby J, og driften blev fortsat der af et nyt aktieselskab under navnet Viby Mineralvandsfabrik.

I 1950 købte mineralvandsfabrikant Sinding Johnsen Viby Mineralvandsfabrik, som han straks omdøbte til Borgkilden. I 1956 flyttede Sinding Johnsen fabrikken til Lillering uden for Århus, og i 1964 blev Borgkilden endnu en gang flyttet, denne gang til Farre ikke langt fra Hammel.

Kilde: Samlerringen april 1980



Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer:   77






© Tommy Holm 2001-2009
Powered by Red Hat, Apache, PHP and MySQL