Tuborg Bryggerierne - Mumme  

Mumme

Flg. stammer fra "Tuborg-KB Posten" april 1951:

De husker Guld-Tuborg fra før krigen - flasken med den fornemme guldetikette og med det lyse velsmagende eksportøl. Tuborg Mumme har De derimod først stiftet bekendtskab med efter den 15. marts i år. Hvad er da Mumme? Tuborg Mumme er en kraftig mørk eksportøl-type i luksusklassen; dens alkoholprocent ligger i nærheden af den lyse eksportøls.

navnet Mumme er ældgammelt. Middelalderens gæve borgere kendte øl af denne betegnelse, og de satte stor pris på det. Om selve navnets opståen hersker der uenighed. Mest nærliggende ville det være at forbinde det med bryggeren i Brunsvig, Chr. Mumme, som i 1492 eksporterede Mumme til England og Holland; men navnet var kendt allerede før dette årstal, så morsomme og fantasifulde sjæle har så kun kunnet forklare ordets opståen med en smagskommentar fra folk, der lod hver slurk "Mumme", de drak, ledsage af et veltilfreds "Mum Mum"!! Men hvorledes ordet end er dannet - en kendsgerning er det, at Mumme var en stor artikel i datidens Europa. Fra Hansestæderne udførtes den til en række lande ikke mindst til Norden, hvor den danske regering dog søgte at beskytte det danske øl. Kon Christian den III. ville dog selv nødig undvære Mummen, som derfor trods alt fik lov til at slippe ind i landet ad omveje.

Der var mange kvaliteter Mumme f.eks. "Skibsmumme", "Bymumme" og en særligt stærk "Martsmumme". Alle var de meget ekstraktrige, "Dobbeltmummen" var endda indbrygget med så meget malt, at den mest mindede om maltekstrakt, men mummesorterne havde da også ry for at være meget nærende og styrkende. Lagringstiden strakte sig helt op til 2 år, og herefter kunne øllets smag yderligere bedres ved at man sendte fadende en tur til Ostindien, inden den blev anstukket. Iøvrigt tilsattes Mumme-øllet rigeligt med krydrende stoffer som granbark, grannåle, enebær, hyldebær, timian og blommer. "Kirsebærmummen" fik yderligere trykket rigeligt med kirsebær i.

På grund af sit gode indhold var Mumme i forhold til andre ølsorter dyrt. Af opgørelser, der stammer fra omkring 1550 kan man se, at prisen var 4-5 gange så høj som på det almindelige øl.

Med Tuborgs optagelse af betegnelsen Mumme er det således et klassisk og velanset navn, der bliver genoplivet, og vi er ikke i tvivl om, at dette kraftige, mørke eksportøl allerede er faldet i Deres smag.


0092-001a

0092-001b

Mumme - Beskrivelse

 Etiketnr  Beskrivelse  Størrelse  Årstal  Dekl.
 9999-999        © Tommy Holm 2001-2009
Powered by Red Hat, Apache, PHP and MySQL