Ale
Ale er en vag fællesbetegnelse for overgæret øl. På grund af overgæringen er
ale mere aromatisk end pilsner samtidig med at den højere temperatur der gæres
ved giver en karakteristisk smag. Ofte tilsættes der forskellige smagsstoffer til
ale, eksempelvis honning, ingefær, lime m.v.
Overgæringsteknikken har i modsætning til undergæringen været kendt i årtusinder,
og de gamle ølsorter har alle været af overgæring typen. De mange typer af ale
spænder over et bredt spektrum af sødmegrader, farver og alkoholindhold. Ligeledes
varierer styrken fra meget og kan i visse tilfælde komme over 10%.
Ordet ale er i samme afstemning som mange andre betegnelser for denne type drik.
Samme ord går således igen i det danske øl, det svenske öl, det finske olut, det
estiske õlu samt det litauiske og lettiske alus.
Fra England stammer mild ale, bitter ale,brown ale, pale ale, India pale ale,
old ale samt barley wine. I Belgien er der bl.a. abbey ale, i Tyskland er der alt
og kölsch, selvom tyskerne ikke selv anvender denne betegnelse, fra USA findes
talrige aletyper fra de forskellige microbryggerier og også i mange andre lande
findes øl af aletypen.
Fra Storbritanninen kommer mange forskellige Ales af forskellige typer
Her ses en dansk ale fra Bryggeriet Refsvindinge.
Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer: 2
|