Ale 

Ale

Ale er en vag fællesbetegnelse for overgæret øl. På grund af overgæringen er ale mere aromatisk end pilsner samtidig med at den højere temperatur der gæres ved giver en karakteristisk smag. Ofte tilsættes der forskellige smagsstoffer til ale, eksempelvis honning, ingefær, lime m.v.

Overgæringsteknikken har i modsætning til undergæringen været kendt i årtusinder, og de gamle ølsorter har alle været af overgæring typen. De mange typer af ale spænder over et bredt spektrum af sødmegrader, farver og alkoholindhold. Ligeledes varierer styrken fra meget og kan i visse tilfælde komme over 10%.

Ordet ale er i samme afstemning som mange andre betegnelser for denne type drik. Samme ord går således igen i det danske øl, det svenske öl, det finske olut, det estiske õlu samt det litauiske og lettiske alus.

Fra England stammer mild ale, bitter ale,brown ale, pale ale, India pale ale, old ale samt barley wine. I Belgien er der bl.a. abbey ale, i Tyskland er der alt og kölsch, selvom tyskerne ikke selv anvender denne betegnelse, fra USA findes talrige aletyper fra de forskellige microbryggerier og også i mange andre lande findes øl af aletypen.

Fra Storbritanninen kommer mange forskellige Ales af forskellige typer

Her ses en dansk ale fra Bryggeriet Refsvindinge.



Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer:   2






© Tommy Holm 2001-2009
Powered by Red Hat, Apache, PHP and MySQL