Witbier
Witbier eller bière blanche er den belgiske udgave af hvedeøl. I modsætning
til den tyske hvedeøl anvender belgierne umaltet hvede, som giver en mere kornet
smag. Samtidig tilsætter belgierne også appelsinskræl og koriander til brygget,
hvilket tydeligt fremgår af smagen.
Brygning af witbier har foregået i århundreder i området øst for Bruxelles og
Leuven, hvilket ikke er ganske tilfældigt da dette område har været centrum for
dyrkning af hvede i århundreder. I området omkring byen Hoegarden har man med
sikkerhed brygget øl siden det 15. århundrede, i starten naturligvis uden anvendelse
af de eksotiske ingredienser som senere kom til. Witbier blev brygget med en sekundær
flaskegæring, og blev kun brygget om sommeren, da det var en god tørstslukker.
I 1800-tallet var der mindst 30 bryggerier i Hoegarden, som alle sammen bryggede
witbier. Efterhånden faldt witbiers popularitet, ikke mindst fordi forbrugerne
foretrak de klare øltyper. Omkring midten af 1950erne var det slut med witbier.
I starten af 1960erne besluttede Pierre Celis dog atter at brygge witbier,
og han købte udstyr fra et nedlagt bryggeri og genoptog produktionen i 1966.
Efterhånden fik han succes med sin witbier og andre bryggerier optog også
produktionen. Også i Nordfrankrig optog forskellige bryggerier produktionen at
witbier, uden dog at anvende så mange krydderier.
Omkring 1990 solgte Pierre Celis sit bryggeri til Interbrew og han flyttede
til Austin, Texas. Her grundlagde han et nyt bryggeri som optog produktionen af
samme type øl. Tre år senere solgte han så atter sit bryggeri, denne gang til
Miller.
En witbier fra Hoegarden
Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer: 51
|