Porter 

Porter

Oprindelsen til porter er omgærdet af mystik og legender. Det siges at være blevet opfundet i 1772 af Ralph Harwood, da han blev træt af at lave ”Three Threads”, en populær drink på det tidspunkt, fremstillet ved at mikse strong ale, brown ale og old ale. Han besluttede at brygge en øl, som som kombinerede karakteristikaene fra alle tre, derfor kaldes den også den dag i dag for en ”entire”.

I virkeligheden er porter et produkt af verdens første store bryggerier, som på dette tidspunkt var på vej i London. Ved at brygge i stor skala og store kar, var de i stand til at fremstille en øl, som var mere stabil end andre tidligere ales.

Den første porter var en traditionel London brown mild ale, som var tilsat væsentligt mere humle end sædvanligt, for at forbedre øllets lagringsevne. Derefter blev øllet lagret i månedsvis i store tønder, for at hæve dets alkoholindhold. Til sidst blev gamle bryg blandet med nye, for at producere en ”hel” øl.

Kun de store bryggerier som Barclay, Truman og Whitbread havde råd til at bygge de kostbare fabrikker der var nødvendige for, at brygger øl i denne skala og at binde så meget kapital i lagring af øl. Til gengæld for deres investering, erobrede de den engelske hovedstads øl marked, da man langt bedre kunne stole på porter i forhold til tidligere ales. Økonomien i denne produktionsskala gjorde den ligeledes billigere. Porteren var så succesfuld at den blev distribueret over store områder, samt eksporteret til udlandet.

Store bryggerier andre steder, som Guiness i Dublin, fulgte dette eksempel og begyndte at brygge deres egen porter. Salget faldt gradvist i det 19. århundrede, da porter blev erstattet i popularitet af lysere ales og kun den stærkere eller ”stoutere” porter overlevede. Guiness producerede således porter indtil 1974. Navnet bruges stadigvæk rundt omkring i verden, til at indikere en brun øl.

I de baltiske lande fremstilles der stadig stærk porter, baseret på de originale eksport bryg. Ligeledes har nogle af de nye microbryggerier forsøgt at genoplive denne mørke øltype.

Porter har dog aldrig været et håndværksbryg. Det stammede derimod fra den industrielle revolution, og det var den første masseproducerede øl.Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer:   38


© Tommy Holm 2001-2009
Powered by Red Hat, Apache, PHP and MySQL