Weisse / Weizen
Weisse eller Weizenbier er en tysk hvedeøl, som på relativt få år har vokset
sig stor på ølmarkedet i Bayern. Fra begyndelsen af 1970erne og frem til i dag
er markedet vokset fra stort set ingenting til ca. 25% af det totale ølmarked i
Bayern.
Det undergærede hvedeøl fra Bayern laves typisk med 50-60% maltet hvede. Styrken
ligger på 5-5,5% alkohol, og er således lidt stærkere end de fleste andre hverdagsøl.
Hvis styrken kommer væsentligt højere op kalder man den for en weizenbock. Denne
type weisse drikkes typisk om vinteren, imens de øvrige weissetyper er forfriskende
sommerøl.
Efter at weisse er gæret på tanke, centrifugerer man øllet og fjerner de
gæringsprodukter som er tilbage i øllet. Herefter tilsættes endnu en gang gær i
forbindelse med flasketapningen, visse bryggerier anvender samme gær både til
tankgæring og flaskegæring, imens andre bryggerier vælger at anvende undergær ved
flaskegæringen, hvilket holdet gæren i bunden af flasken når den senere skal hældes
i glas.
Der findes tre hovedtyper af weisse: hefe, dunkel og kristall. Hefe, eller mit
hefe (med gær), er langt den mest populære i Bayern. Den ekstra smag som gæren i
bunden af flasken giver, sætter mange stor pris på. Dunkel er den mørke weisse,
som opnås ved at anvende mørk malt. Den sidste weissetype er kristall, som tidligere
også blev kaldet champagner weizen, men det kunne de franske champagnedyrkere ikke
lide, så derfor måtte man skifte navn. Kristall antyder at øllet er krystalklart,
hvilket opnås ved at filtrere øllet inden det tappes på flasker.
Weissbier fra tyske producenter
Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer: 50
|