Bière de Garde
Hvis man direkte oversætter navnet bière de garde, så får man ”øl til opbevaring”,
og dette navn fortæller meget godt hvad øllet er. Det var øl som man oprindelig
bryggede i februar og marts og som man herefter gemte til sommeren, hvor man ikke
længere kunne brygge øl.
Oprindelig var bière de garde overgæret, og mange af dem er det stadig, men
det er ikke noget absolut krav. Man brygger øllet i det nordlige Frankrig, op
imod grænsen til Belgien, og har i øvrigt gjort det i hundredvis af år, oprindelig
på små gårdbryggerier, men i dag brygges det også på store bryggerier.
Man ser ofte at bière de garde tappes på 0,75 l. flasker lukket med korkprop,
og typisk har de et alkoholindhold på 6,5 – 8,5%, hvilket er væsentligt mere end
de fleste øl fra Frankrig.
Da man i dag brygger bière de garde hele året, så har flere af bryggerierne
indført nye særlige sæsonøl af samme type. Disse fås bl.a. i marts som såkaldt
bière de mars eller som juleøl. I begge tilfælde er der som regel tale om mørkere
og kraftigere udgaver af bière de garde.
Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer: 6
|