Kölsch
Denne friske lyse øl fra Køln ser ud som en pilsner, men den friske frugtagtige
smag fortæller at der er tale om en overgæret øltype. Gæringen foregår ved
temperaturer imellem 15 og 20° celsius. Alkoholindholdet ligger typisk omkring
4-5%.
Kölsch produceres kun af ca. 20 bryggerier i området omkring Køln. Disse
bryggerier er gået sammen og har udarbejdet en såkaldt ”Kölsch-konvention”, som
fortæller hvorledes kölsch skal brygges. Desuden fortæller konventionen om regler
for navngivning og servering. Ligeledes må der ikke længere anvendes andre
betegnelser en kölsch, navne som ”Ur-kölsch” og ”Echt kölsch” er således ikke
længere tilladte. Denne konvention har yderligere betydet at ”kölsch” nu, som
den eneste ølsort, er blevet beskyttet af EU som et produkt af bestemt oprindelse,
på samme måde som eksempelvis Champagne og Cognac.
Som regel serveres Kölsch i små cylinderformede glas på 20 cl. (såkaldte
”Kölsch-Stangen”). Blandt de førende producenter er Küppers og Früh.
Mange hævder at Kölsch er godt for fordøjelsen selvom ingen har nogen
forklaring på hvorfor kölsch skulle være bedre end andre ølsorter.
I USA findes en række bryggerier, som brygger kölsch til trods for den
geografiske beskyttelse. Som regel er der tale om microbryggerier og brewpubs
som foretager denne ”forfalskning” af den ægte vare.
Tre af de førende Kölsch fabrikater
Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer: 26
|