Kölsch 

Kölsch

Denne friske lyse øl fra Køln ser ud som en pilsner, men den friske frugtagtige smag fortæller at der er tale om en overgæret øltype. Gæringen foregår ved temperaturer imellem 15 og 20° celsius. Alkoholindholdet ligger typisk omkring 4-5%.

Kölsch produceres kun af ca. 20 bryggerier i området omkring Køln. Disse bryggerier er gået sammen og har udarbejdet en såkaldt ”Kölsch-konvention”, som fortæller hvorledes kölsch skal brygges. Desuden fortæller konventionen om regler for navngivning og servering. Ligeledes må der ikke længere anvendes andre betegnelser en kölsch, navne som ”Ur-kölsch” og ”Echt kölsch” er således ikke længere tilladte. Denne konvention har yderligere betydet at ”kölsch” nu, som den eneste ølsort, er blevet beskyttet af EU som et produkt af bestemt oprindelse, på samme måde som eksempelvis Champagne og Cognac.

Som regel serveres Kölsch i små cylinderformede glas på 20 cl. (såkaldte ”Kölsch-Stangen”). Blandt de førende producenter er Küppers og Früh.

Mange hævder at Kölsch er godt for fordøjelsen selvom ingen har nogen forklaring på hvorfor kölsch skulle være bedre end andre ølsorter.

I USA findes en række bryggerier, som brygger kölsch til trods for den geografiske beskyttelse. Som regel er der tale om microbryggerier og brewpubs som foretager denne ”forfalskning” af den ægte vare.

Tre af de førende Kölsch fabrikater



Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer:   26






© Tommy Holm 2001-2009
Powered by Red Hat, Apache, PHP and MySQL