| KölschDenne friske lyse øl fra Køln ser ud som en pilsner, men den friske frugtagtige 
smag fortæller at der er tale om en overgæret øltype. Gæringen foregår ved 
temperaturer imellem 15 og 20° celsius. Alkoholindholdet ligger typisk omkring 
4-5%. Kölsch produceres kun af ca. 20 bryggerier i området omkring Køln. Disse 
bryggerier er gået sammen og har udarbejdet en såkaldt ”Kölsch-konvention”, som 
fortæller hvorledes kölsch skal brygges. Desuden fortæller konventionen om regler 
for navngivning og servering. Ligeledes må der ikke længere anvendes andre 
betegnelser en kölsch, navne som ”Ur-kölsch” og ”Echt kölsch” er således ikke 
længere tilladte. Denne konvention har yderligere betydet at ”kölsch” nu, som 
den eneste ølsort, er blevet beskyttet af EU som et produkt af bestemt oprindelse, 
på samme måde som eksempelvis Champagne og Cognac. Som regel serveres Kölsch i små cylinderformede glas på 20 cl. (såkaldte 
”Kölsch-Stangen”). Blandt de førende producenter er Küppers og Früh. Mange hævder at Kölsch er godt for fordøjelsen selvom ingen har nogen 
forklaring på hvorfor kölsch skulle være bedre end andre ølsorter. I USA findes en række bryggerier, som brygger kölsch til trods for den 
geografiske beskyttelse. Som regel er der tale om microbryggerier og brewpubs 
som foretager denne ”forfalskning” af den ægte vare.       Tre af de førende Kölsch fabrikater 
 Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer:   26
 
 
 
 
 |