Gueuze
Gueuze er en blanding af gammel og ny belgisk lambic. Ved at blande gammel og
ny lambic startes en anden gæring på flaske, ligesom champagne. Resultatet bliver
en karakteristisk boblende øl med en frugtagtig sur og tør smag. Selve blandingen
imellem den unge og den gamle lambic er afgørende for hvorledes slutresultatet
bliver. Hvis man anvender meget af den unge (og billige) lambic risikerer man at
få en mælkesur drik. I visse tilfælde anvender man derfor ned til blot 15% ny
lambic, kun lige nok til at genstarte gæringen.
Ligeledes har vejret afgørende betydning for hvorledes resultatet bliver.
Ifølge mange års erfaringer får lambic der er brygget i koldt vejr den bedste
start, hvilket skyldes at vildgæren reagerer mindre i koldt vejr.
Som regel bliver gueuze solgt på flasker lukket med korkpropper, ligesom
champagne, for at modstå trykket i flasken.
Ofte lagres gueuze i mange flere måneder eller sågar år på flaske, inden den
sendes ud til forbrugerne. Hos forbrugeren kan gueuze ligeledes lagres i adskillige
år, hvorunder det stadig vil udvikle smagen.
Traditionel gueuze hverken filtreres, pasteuriseres eller sødes, selvom flere
kommercielle mærker gør alle tre ting.
Belgiske Gueuze
Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer: 21
|