Trappist 

Trappist

Trappist er en betegnelse som meget strengt henviser til de fem klosterbryggerier som findes i Belgien. Disse stille ordener producerer en række stærke overgærede ales. De fem klostre er Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle og Westvleteren, og de tilhører alle trapistordenen og er klostre i sin egentlige form, dvs. lukkede samfund af munke. Ordet trappist er reserveret til de frem klostre, og ingen andre bryggerier må anvende denne betegnelse, eller lade den indgå i andre bryggeriers navne eller produktnavne.

Alle fremstiller komplekse krydrede bryg som færdigudvikles på flaske. De er alle temmelig stærke øl og med masser af gær. Alle er meget frugtrige og med en stor aroma, selvom der til gengæld er stor forskel på sødmen i de forskellige øl.

Rochefort genoptog brygningen i 1899, Westmalle påbegyndte brygningen til internt brug i 1836, men begyndte først at sælge det på kommercielle vilkår i 1920. Chimay blev grundlagt i 1850, og det var dem som i perioden imellem de 2 verdenskrige gjorde trappistøl kendt hos en bredere kreds. Endelig genoptog Orval i 1931 brygningen, og det var dette bryggeri som i 1960erne ansøgte om at få trappist lovfæstet som en oprindelsesbetegnelse.

Komercielle bryggerier som producerer ale af samme type, eller under licens fra et religiøs samfund, kalder deres bryg for abbey ales.

Øl fra to af de fem trappist bryggerier



Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer:   47






© Tommy Holm 2001-2009
Powered by Red Hat, Apache, PHP and MySQL