Trappist
Trappist er en betegnelse som meget strengt henviser til de fem
klosterbryggerier som findes i Belgien. Disse stille ordener producerer en række
stærke overgærede ales. De fem klostre er Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle og
Westvleteren, og de tilhører alle trapistordenen og er klostre i sin egentlige
form, dvs. lukkede samfund af munke. Ordet trappist er reserveret til de frem
klostre, og ingen andre bryggerier må anvende denne betegnelse, eller lade den
indgå i andre bryggeriers navne eller produktnavne.
Alle fremstiller komplekse krydrede bryg som færdigudvikles på flaske. De er
alle temmelig stærke øl og med masser af gær. Alle er meget frugtrige og med en
stor aroma, selvom der til gengæld er stor forskel på sødmen i de forskellige øl.
Rochefort genoptog brygningen i 1899, Westmalle påbegyndte brygningen til
internt brug i 1836, men begyndte først at sælge det på kommercielle vilkår i 1920.
Chimay blev grundlagt i 1850, og det var dem som i perioden imellem de 2 verdenskrige
gjorde trappistøl kendt hos en bredere kreds. Endelig genoptog Orval i 1931
brygningen, og det var dette bryggeri som i 1960erne ansøgte om at få trappist
lovfæstet som en oprindelsesbetegnelse.
Komercielle bryggerier som producerer ale af samme type, eller under licens
fra et religiøs samfund, kalder deres bryg for abbey ales.
Øl fra to af de fem trappist bryggerier
Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer: 47
|