Bock 

Bock

Bock er en stærk og maltet undergæret tysk øl med et alkoholindhold på ca. 6,5 - 7%. Oprindelig blev bock brygget i de kolde måneder, og optræder stadig mange steder som en sæsonøl, i maj, om efteråret og som juleøl. Traditionelt var bock en mørk øl, men i dag er den ofte lysere i farven. Dog således at man stadig ofte finder de mørke bockøl fra Sydtyskland og de lyse bockøl fra Nordtyskland.

Mange vil mene at bock har sin oprindelse i Bayern, men i virkeligheden stammer bock fra bryggeriet Einbeck i Niedersachsen.

Øllene fra Einbeck kendes med sikkerhed tilbage fra det 14. århundrede, hvor Einbeck som medlem af hanseforbundet eksporterede øl. Fordi øllet skulle eksporteres over lange afstande og dermed i lang tid, indbryggede man stærke øl, som kunne færdiggære på tønderne. På det tidspunkt var der sandsynligvis tale om overgæret hvedeøl, i dag kendt under navnet Weizenbock.

I dag fortæller skilte ved ankomsten til Einbeck at ”Ohne Einbeck gab es kein Bockbier” (uden Einbeck ville der ikke være nogen Bock øl). Øltypen fik betydelig troværdighed da lederen af reformationen, Martin Luther, drak det for at styrke sig under Rigsdagen i Worms i 1521, hvor han blev smidt ud af kirken, dømt som kætter.

Ordet bock siges at stamme fra en forvanskning at ordet Eibeck. På bayersk skulle det hedde ”Einbökisch” når man bestilte en Einbeck øl på værtshuset dette blev efterhånden forvansket til ”Oanbok Bier”, og derefter yderligere forvansket til Bockbier. Hvorvidt denne vidtløftige teori holder vand, eller der findes mere jordnære forklaringer er vanskeligt at afgøre. Hvad der dog ligger fast er, at på mange bockbier etiketter er afbilledet en gedebuk, hvilket er ganske naturligt da Bock simpelthen kan oversættes til gedebuk.

De fleste bockøl stammer fra Tyskland, men også i mange andre europæiske lande produceres der bockøl. Ikke mindst Østrig fremstiller bockøl, men også i Holland fremstilles udmærket bockøl.

Bock fra diverse tyske bryggerier



Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer:   8






© Tommy Holm 2001-2009
Powered by Red Hat, Apache, PHP and MySQL