Milk Stout / Sweet Stout
Dette er en meget svagere og blødere engelsk stout aftappet på flasker.
Oprindelig blev den kaldt milk stout pga. brugen af laktose (mælke sukker).
Navnet blev forbudt i Storbritannien i 1946 fordi antydningen af at der blev
blandet mælk i øllen, men anvendes stadig andre steder i verden bl.a. Sydafrika
og Malta. Fra de tropiske omgivelser i bl.a. Jamaica og Sri Lanka stammer
ligeledes en stærkere sød stout.
De første milk stouts blev brygget omkring 1875, hvor en sagfører fik patent på
at lave øl af valle, mælkesukker (laktose) og humle. I 1895 fik et mejeri et patent
på et lignende produkt. Her foreslog man at brygge en øl ved at peptisere (adskille
mælkens bestanddele vha. enzymer) mælken og herefter tilsætte væsken sammen med
vand under mæskningen. Senere indsendte en ernæringsfysiolog specifikationerne på
en drik hvor laktose blev brugt ved fremstilling af en øl med forbedret næringsværdi,
lavere alkoholindhold og mindre kulsyre.
Den sidstnævnte ernæringsfysiolog indgik senere aftale med Mackeson Brewery, hvor
man i 1907 lavede et prøvebryg som det lykkedes at få på markedet. Allerede i 1910
opstod der juridiske problemer med et andet bryggeri som bryggede en lignende øl.
På den oprindelige Mackeson etiket stod der ovenikøbet: ”Hver pint indeholder
styrkende kulhydrat, der svarer til 280 gram ren mælk”, denne tekst blev dog senere
fjernet under protester fra bryggeriet, som mente at øllet havde en næringsværdi
svarende til god mælk, og at brygget var specielt velegnet og nærende for
handicappede og invalider.
Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer: 32
|