Milk Stout / Sweet Stout 

Milk Stout / Sweet Stout

Dette er en meget svagere og blødere engelsk stout aftappet på flasker. Oprindelig blev den kaldt milk stout pga. brugen af laktose (mælke sukker). Navnet blev forbudt i Storbritannien i 1946 fordi antydningen af at der blev blandet mælk i øllen, men anvendes stadig andre steder i verden bl.a. Sydafrika og Malta. Fra de tropiske omgivelser i bl.a. Jamaica og Sri Lanka stammer ligeledes en stærkere sød stout.

De første milk stouts blev brygget omkring 1875, hvor en sagfører fik patent på at lave øl af valle, mælkesukker (laktose) og humle. I 1895 fik et mejeri et patent på et lignende produkt. Her foreslog man at brygge en øl ved at peptisere (adskille mælkens bestanddele vha. enzymer) mælken og herefter tilsætte væsken sammen med vand under mæskningen. Senere indsendte en ernæringsfysiolog specifikationerne på en drik hvor laktose blev brugt ved fremstilling af en øl med forbedret næringsværdi, lavere alkoholindhold og mindre kulsyre.

Den sidstnævnte ernæringsfysiolog indgik senere aftale med Mackeson Brewery, hvor man i 1907 lavede et prøvebryg som det lykkedes at få på markedet. Allerede i 1910 opstod der juridiske problemer med et andet bryggeri som bryggede en lignende øl. På den oprindelige Mackeson etiket stod der ovenikøbet: ”Hver pint indeholder styrkende kulhydrat, der svarer til 280 gram ren mælk”, denne tekst blev dog senere fjernet under protester fra bryggeriet, som mente at øllet havde en næringsværdi svarende til god mælk, og at brygget var specielt velegnet og nærende for handicappede og invalider.Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer:   32


© Tommy Holm 2001-2009
Powered by Red Hat, Apache, PHP and MySQL