Landsøl 

Landsøl

Benævnelsen Landsøl for alkoholsvagt øl af pilsnertypen i Norge stammer fra 1913, samme år som en ny lov om ølbeskatning trådte i kraft.

Før 1913 brugte de norske bryggerier flere forskellige navne til deres svage ølsorter, f. eks. ekstraøl, potøl eller ekstrapotøl. Samtidig med at man ændrede beskatningen af øl fra at være en beskatning af malt til en skat efter alkoholprocenten i det færdige produkt udskrev Bryggeriernes Landsforening en konkurrence for at få en ensretning af navnene på alkoholsvagt øl på hele det norske marked.

Resultatet blev Landsøl, Mundgodt og Bjor for alkoholsvage ølsorter af henholdsvis pilsner, bayer og bockølstypen, Medens Mundgodt og Bjor hurtigt forsvandt (det er uvist om der nogensinde blev trykt etiketter til disse ølsorter), blev Landsøl en populær øltype, som næsten alle norske bryggerier markedsførte helt op til midt i halvtredserne. Det er i dag afløst af øltypen Brigg, der ligeledes er et fællesnavn for en lys alkoholsvag øltype, lanceret af den Norske Bryggeriforening og brygget af samtlige norske bryggerier.

Kilde: Samlerringen juni 1979Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer:   58


© Tommy Holm 2001-2009
Powered by Red Hat, Apache, PHP and MySQL