Vørterøl
Omkring århundredeskiftet var afholdsbevægelserne i hele norden meget stærke.
Ikke mindst i Norge, hvor aviser, læger, arbejdsgivere og utallige
afholdsforeninger rasede mod alkoholens forbandelser”. Heller ikke øllet gik ramt
forbi, og mange bryggerier så sig om efter muligheder for at komme ind på det
alkoholfrie marked og få afholdsfolkenes blå stempel. Det blev Bryggeriet Schous
forhandler i Stavanger, hr. Racine, der løste problemet. Han havde i udlandet
smagt alkoholfrit øl, og da han kom hjem fortalte han direktør von der Planitz
og bryggerimester Lauritz Braaten om det.
Disse to herrer rejste straks udenlands for at få oplysninger om det
alkoholfrie øl og kom da også hjem med recepten. I maj 1903 blev det nye bryg
bragt i handelen under navnet vørterøl, og det blev omgående en enorm succes.
I løbet af 3 måneder havde over 400 læger anbefalet det nye øl, og en
afholdsbevægelse skrev følgende om det: “Alkoholfrit vørterøl er ukens store
nyhet paa avholdssakens omraade. Det er Schous Bryggeri, som har løst det store
problem, vi så længe har drøftet, at få en god nærende, velsmakende og absolut
alkoholfri drik. Tænk at Schous bryggeri skulle gøre avholdsfolket en slik
tjeneste”
Vørterøllet er en mørk, overgæret øltype lig maltøl, som stadig brygges af
de fleste norske bryggerier. Bryggeriet Schous konkurenter måtte nemlig også til
at brygge vørterøl for ikke at sakke for langt bagud på det alkoholfri marked.
Selvom brygmester Braaten havde udtaget patent på øllet, fik de andre bryggerier
lov til at købe recepten og brygge vørterøl.
Det var dog Braaten som fik mest ud af vørterøllet. I 1915 fik afholdsfolkene
udvirket, at Braaten fik kongens fortjensmedalje i guld for sit arbejde for
afholdsbevægelsen.
Kilde: Samlerringen juli 1980.
Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer: 59
|