Münchener øl
Omkring midten af forrige århundrede holdt det bayerske øl sit indtog i
norden. Det var en mørk, undergæret ølsort, brygget efter. metoder udviklet i
Bayern gennem århundreder, øllet, der blev kaldt bayersk lagerøl, blev hurtigt
populært, og mange nye bayerskølbryggerier fulgte efter pionererne i Danmark,
Norge og Sverige.
Senere skulle en anden undergæret ølsort vise sig at blive endnu mere
populær. Omkring århundredskiftet overtog pilsnerøllet en stor del af markedet,
og bayersk lagerøl tabte terræn.
Münchener øl er samme øltype som det oprindelige bayersk lagerøl, men blev
senere brugt om ølsorter der lå meget tæt på det ægte münchenerøl. F.eks. fik
Schous Bryggeri i Oslo råstofferne til deres münchenerøl direkte fra München,
men da kvaliteten af’ vandet var anderledes i Oslo end i München blev kvaliteten
alligevel ikke den samme.
Også i Danmark og Sverige bryggede man münchener øl, og især i Sverige blev
det meget populært. Bryggerier med navnet “Münchens Bryggeri” eksisterede i
Stockholm fra 1861 og i Göteborg fra 1896.
I Danmark blev betegnelsen Müchener øl efterhånden brugt om en noget stærkere
indbrygget øltype end den oprindelige bayersk lagerøl. Mange bryggerier brugte
benævnelsen på den mørke, kraftige påskebryg og julebryq, og ølsorten blev derved
sæsonpræget. I dag er det umuligt at finde en etiket med benævnelsen Münchener øl,
men ølsorten lever videre som den mørke påske- og julebryg og, som en specialitet,
Dark Gambninus fra Hancock Bryggerierne i Skive.
Kilde: Samlerringen februar 1980.
Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer: 60
|