Münchener øl 

Münchener øl

Omkring midten af forrige århundrede holdt det bayerske øl sit indtog i norden. Det var en mørk, undergæret ølsort, brygget efter. metoder udviklet i Bayern gennem århundreder, øllet, der blev kaldt bayersk lagerøl, blev hurtigt populært, og mange nye bayerskølbryggerier fulgte efter pionererne i Danmark, Norge og Sverige.

Senere skulle en anden undergæret ølsort vise sig at blive endnu mere populær. Omkring århundredskif­tet overtog pilsnerøllet en stor del af markedet, og bayersk lagerøl tabte terræn.

Münchener øl er samme øltype som det oprindelige bayersk lagerøl, men blev senere brugt om ølsorter der lå meget tæt på det ægte münchenerøl. F.eks. fik Schous Bryggeri i Oslo råstofferne til deres münchenerøl direkte fra München, men da kvaliteten af’ vandet var anderledes i Oslo end i München blev kvaliteten alligevel ikke den samme.

Også i Danmark og Sverige bryggede man münchener øl, og især i Sverige blev det meget populært. Bryggerier med navnet “Münchens Bryggeri” eksisterede i Stockholm fra 1861 og i Göteborg fra 1896.

I Danmark blev betegnelsen Müchener øl efterhånden brugt om en noget stærkere indbrygget øltype end den oprindelige bayersk lagerøl. Mange bryggerier brugte benævnelsen på den mørke, kraftige påskebryg og julebryq, og ølsorten blev derved sæsonpræget. I dag er det umuligt at finde en etiket med benævnelsen Münchener øl, men ølsorten lever videre som den mørke påske- og julebryg og, som en specialitet, Dark Gambninus fra Hancock Brygge­rierne i Skive.

Kilde: Samlerringen februar 1980.



Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer:   60






© Tommy Holm 2001-2009
Powered by Red Hat, Apache, PHP and MySQL