Buurøl 

Buurøl

Buurøl er et af de ældst kendte navne for en lokal ølsort i Danmark. Det hed øllet fra Randers nemlig allerede, da Skipper Clement belejrede byen i 1534. Da cand. Polyt. C. E. Synnestvedt overtog det Lindahlske bryggeri i 1856, begyndte han også at brygge bayersk lagerøl tilligemed hvidtøl og bitterøl.

Synnestved kaldte sit bayerskøl for Buurøl, og det var en mørk, undergæret og særdeles kraftig ølsort, der hurtigt faldt i randrussianernes smag. Også fremmede syntes godt om øllet, og de tyske og østrigske soldater, der i 1864 var indkvarteret i byen gav det navnet ”Mord und Todschlag” på grund af den hovedpine der fulgte efter en for rigelig indtagelse af buurøl. Et samtidigt tysk ordsprog sagde, at ”Wer von Randers kommt unbesoffen und ungeschlagen, der kann von grosser Glück sage“ (frit oversat, „de der kommer ædru fra Randers er meget heldige”).

Buurøl forsvinder dog gennem en årræke, men først i 1950erne begynder Thor, som Synnestvedt kaldte sit bryggeri, igen at brygge buurøl.

Kilde: Samlerringen december 1979.



Du er altid velkommen til at kontakte mig vedr. denne artikel på flg. email adresse: tommy@beerlabels.dk angiv venligst arikelnummer:   61






© Tommy Holm 2001-2009
Powered by Red Hat, Apache, PHP and MySQL